Isparta gül yağı, Rose Damascena “Isparta Gülü” türü olarak bilinen ıtri gül türünden, distilasyon (su buharıyla damıtma yöntemi) ile elde edilmektedir. Yaklaşık 18.000 gül türü bulunmaktadır. Bu türler içinde en şifalısı Rose Damascena türüdür.

   Isparta gül yağı elde etmek için çok fazla gül yaprağı kullanılır. Örneğin, 1 kilogram gül yağı için 4 ton gül yaprağı kullanılır. Tonlarca gül yaprağından elde edilen gül yağı, gülün özüdür, ruhudur.


Doğru Gül Yağı Nasıl Anlaşılır?

Doğal ürünlerin, saflığını doğallığını anlamak oldukça önemlidir. Doğal olduğunu düşündüğümüz ve şifa bulmayı, fayda sağlamayı amaçladığımız bir ürün gerçekten doğal değil ise fayda sağlamak yerine zarar bile görebiliriz.

  • Saf ve doğal Isparta gül yağı anlamak için önce ürün etiket bilgileri kontrol edilmelidir.
  • Gerçek gülyağı ise kesinlikle ucuz olamaz ve yaklaşık 20 C altında kristalize olarak katılaşmaya başlar.
  • Gül yağının ne kadar saf olduğu ve gül çiçeklerinin ne kadar doğru olarak işlendiği ise apayrı bir uzmanlık konusudur. Gül çiçeklerini yakmadan ve uygun olan zaman aralığında, distilasyon yapabilmek çok önemlidir.
  • Ürünü, üretici firmalardan almak çok daha doğru bir yaklaşımdır. Çünkü üretici firma ürün hammaddesini bilir, fason üretimle üretilmiş markalarda hammaddeden emin olunması çok zordur. Ve bu ürünlerin içeriğinde sadece bitkinin suyu ve özü olduğundan hammadde çok kritik bir önem arz eder.
  • Etiket bilgilerinde yazılması zorunlu olan içindekiler (Ingredients) kısmında gerçek gülsuyu için sadece “Rosa Damascena Flower Water”, gülyağı için “Rosa Damascena Oil” yazmalıdır. Bu ayrım önemlidir çünkü her gülün suyu ve yağı şifalı, faydalı değildir. Rose Damascena olmayan hiçbir ürün size fayda sağlamayacaktır.
  • Ürünün içeriğinde bir tağşiş olup olmadığına, ürünün saflığına bakılmalıdır. %100 saf ve doğal ürünü satın almak gerekir. Seyreltilmiş ya da tağşişli ürünlerin hangi oranda hangi yağlarla seyreltiğini bilmek, anlamak tüketici açısından mümkün olamayacağından, aldıkları ürünün saf olmasına özen göstermeliler.